torstaina, helmikuuta 15, 2007

Copy-foorumi

Pyörin paljon Pingstate-foorumilla, jossa graafisen alan taitajat vaihtavat kokemuksiaan ja mielipiteitään. PSNU on täynnä kritiikkiä, kehuja, parannusehdotuksia, kannustusta, kyseenalaistamista, neuvonantajia, neuvonottajia - se on siis paikka mistä ideat lentävät ja apua löytyy pulmaan kuin pulmaan muutaman minuutin viiveellä.

Pohdin aikoinaan, josko sama toimisi myös mainostoimiston luovan osaston toisen puolen, eli copywritereiden parissa. Kuviteltu forumi olisi pullollaan sloganeita, leipätekstejä, otsakkeita, konsepteja, eri medioita, uusia medioita - kaikkea mitä nyt copyn arkipäivä (tai pyhäyö, luovuus ei kysy kelloa) pitää sisällään. Silloin muistaakseni Junakohtaus teilasi idean seuraavin sanankääntein:

Kirjoittaminen ei ole sitten Tulenkantajien kiinnostanut enää ketään. Juuri kukaan ei osaa kirjoittaa eikä varsinkaan kukaan osaa lukea niin tarkkaan, että ymmärtäisi milloin teksti on hyvää ja milloin ei.

Itse asiassa on aika turhauttavaa, kun copyttelussa tekstipuolen laatu on ihan puhtaasti oman kunniantunnon varassa. Ammattimies tekee neljäsosa-ajassa tekstin, joka erehdyttävästi muistuttaa hyvää tekstiä, kun vertaa vaivaan, jonka hyvän tekstin tekeminen vaatii.


Makaako Junakohtauksen sanoissa totuuden siemen? Eikä sanat kiinnosta, saadaanko kuvin sanottua asiat selkeämmin, paremmin, seksikkäämmin?

Humalistokadun Speakers' Corner vaikenee.

8 kommenttia:

2:38 ip. , Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Kuvin ei asioita saa sanottua paremmin, selkeämmin, mutta kukaan ei vain enää viitsi kirjoittaa tai lukea.

Teksti on kuvaa tehokkaampi viestinviejä ja yksi sana vastaa koska tahansa tuhatta kuvaa, mutta kirjoittaminen on vaikeaa.

 
4:59 ip. , Blogger Juuso kirjoitti...

sana

 
10:08 ip. , Blogger Antti kirjoitti...

Valitettavasti tai onneksi täytyy suunnata proosaa kirjoittavien pariin, jos rakentavia keskusteluja kirjoittamisesta haluaa käydä.

 
11:36 ip. , Blogger Juuso kirjoitti...

Niin no jos lontoolla haluat keskustella ni tuossa on ainakin:

http://www.copywritersboard.com/

Ja löytyyhän noita muitakin. Sitä paitsi foorumin perustaminenhan ei ole sen vaikeampaa kuin bloginkaan, joten eikun tuumasta toimeen.

 
11:41 ip. , Blogger Juuso kirjoitti...

Tajusin sitten heti publish-nappia painettua, että tuskin paljoo tuosta englanninkielisestä sulle iloa on. Mutta voitpahan ainakin tsekata, miten se siellä toimii.

 
9:01 ap. , Blogger Sanat on kirjoitti...

Juuso,

tuo osoite on kyllä tuttu. Se ei kuitenkaan ole sitä mitä haen, siellä kun keskitytään hyvin pitkälti suorien myyntipuheiden väsäämiseen.

Mutta tosiaan, ehkäpä sitä voisi foorumin pistää pystyyn!

Muut: miksei kirjoittaminen kiinnosta? Onko se liian helppoa, siis perustekstin tuottaminen? Perustotuushan on se, että piirtää ei osaa kukaan mutta kirjoittaa osaavat kaikki.

 
11:53 ap. , Blogger Antti kirjoitti...

Pyh! Sanoja kyllä jokainen osaa laittaa peräkkäin, mutta kirjoittaminen on vähän enemmän.

Kirjoittaminen on parhaimmillaan sitä, että yhdellä yksityiskohdalla esittelen koko ihmisen persoonallisuuden. Noin esimerkiksi.

 
1:16 ip. , Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Ei se ole liian helppoa. Se on liian vaikeaa.

Siksi se ei kiinnosta ketään, vain siksi.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu