keskiviikkona, kesäkuuta 07, 2006

The Living Web

Mark Bernstein valaisee loistavasti webin elävää puolta. Tällä tarkoitetaan jatkuvasti muuttuvaa ja päivitettävää sisältöä, kuten esimerkiksi uutissähkeitä, urheilutuloksia, tai vaikkapa blogeja. Bernsteinin 10 ohjetta seuraten ei voi mennä hirveästi metsään, jos vähääkään omaa kirjoittajan luonnetta.

1. Tiedä miksi kirjoitat

Älä siis pelkästään kerro mitä on tapahtunut, vaan kerro miksi sillä on merkitystä. Tähän voi vielä lisätä sen, että kirjoita tunteella. Kirjoita asioista jotka saa näppäimistösi kuumenemaan. Jos et keksi miksi asiallasi on suurta merkitystä, niin löydä se syy.

2. Avaudu usein

Vartti päivässä pitää kynän (jaa pääkopan) terävänä. Ei ole tarvetta kirjoittaa pitkästi, mutta usein. Tämä muuten kummasti helpottaa myös tyhjän paperin syndroomaan.

3. Tiivistä

Kirjoita, poista puolet, kirjoita puhtaaksi.

4. Hanki ystäviä

Lue paljon, ole perillä maailman asioista. Kun oma tuotoksesi on kiinnostavaa ja innostavaa, niin saat kavereita. Sinusta halutaan kuulla lisää. Ai niin, älä unohda antaa muille palautetta.

5. Haasta

Kohdan 4 parhaat ystävät ovat myös pahimpia vihollisiasi. He haastavat sinut älylliseen kaksintaisteluun, ja osaavat myös istahtaa alas löydettyään jossain määrin yhteisen linjan. Tai jos sitä ei löydy, niin hyväksyvät kuitenkin toisten mielipiteet, vahvasti perusteltuina tietenkin.

6. Yllätä

Vaihtele tyyliäsi, rakenna siltoja eri asiakokonaisuuksien kesken. Ja jos homma tuntuu menevän täysin metsään, niin vaihda aihetta. Virheiden myöntäminenkään ei ole pahasta.

7. SEISO JA HUUDA!

Kun sinulla on tarpeeksi faktaa tukenasi, niin nouse seisomaan ja kerro asiastasi kovaan ääneen. Puolusta näkemyksiäsi, taistele. Mutta muista olla oikeassa.

8. Sekstaa

Myönnä, että meissä kaikissa asuu pieni Seiska-toimittaja. Pistä siis itsesi täysillä likoon, vaikka lopputulos ei olisikaan turvallisin vaihtehto.

9. Säilytä vanhat juttusi

Servereillä on onneksi ihan riittävästi tilaa kaikelle minkä kirjoitat. Kun säilytät vanhat luurankosi, niin niihin voi myös muodostaa edellä mainittuja aasinsiltoja tulevaisuudessa. Minähän sanoin...

10. Älä ota sitä vakavasti

Jeppekin sen tietää. Ei tämä ole kuitenkaan niin hirmu vakavaa, siis tämä elo yleensäkään.

Itselleni tämä raapustus toimii hyvänä kertauksena. Joskus sitä nimittäin sokeutuu omalle tekstilleen. Onneksi on olemassa kohdat 4 ja 5, jotka kertovat milloin ajatuksenjuoksu on karkaamassa 90 astetta toiseen (ei välttämättä väärään) suuntaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu